Úvod » Blog » Rozdíly mezi skontem a faktoringem

Rozdíly mezi skontem a faktoringem

Skonto a faktoring jsou v zásadě velice podobné služby. Existují mezi nimi ovšem zásadní rozdíly. Jaké rozdíly to jsou a jaké výhody nabízí faktoring oproti skontu?

 

Skonto

Pokud Váš odběratel nabízí využití služby skonta, máte možnost dřívějšího proplacení hodnoty Vaší faktury. Odběratel v tomto případě dostane slevu za platbu hotově ihned na místě, nebo před datem splatnosti. Výše slevy se v tomto případě nastavuje individuálně, ale pohybuje se nejčastěji mezi 5 až 10 procenty.

 

Faktoring

Faktoring je služba, která zkracuje splatnost faktur. Faktoringová společnost Vaši pohledávku odkoupí a všechny starosti se splatností tím přecházejí na ní. Na rozdíl od skonta dostanete 70 až 80 procent hodnoty faktury obratem na účet, zbytek po zaplacení faktury odběratelem. Faktoringová společnost si potom odvádí tzv. faktoringový poplatek - poplatek za poskytnutou službu. Poplatek se pohybuje v rozmezí 2 až 5% v závislosti na délce splatnosti faktury. 

 

Na rozdíl od skonta můžete faktoring využívat u jakéhokoliv odběratele, včetně těch zahraničních. V rámci jednoho poplatku Vám zajistíme platební morálku odběratele a vyhodnotíme jeho rizikovost. Kromě toho ještě většinu faktur pojišťujeme, abyste měli o to nižší riziko podnikání. V naší klientské zóně se pak sami můžete podívat na Vašeho nynějšího či potenciálního odběratele. 

 

V rámci využití faktoringu 4Trans máte možnost využít mnoha z námi nabízených benefitů -  servis a pojištění, bonusové palivové karty, slevy až 85 % na náhradní díly od špičkových českých dodavatelů, či interaktivní mapu pro dopravce s klíčovými místy jako jsou dálniční odpočívky, parkoviště pro kamiony a mnoho dalších. 

Zpět na blog