Úvod » Blog » Žádejte o nový řidičský průkaz online

Žádejte o nový řidičský průkaz online

Až půl milionů řidičů si musí ročně obnovit svůj řidičský průkaz. Ministerstvo vnitra České republiky zpřístupnilo podání žádosti o nový řidičský průkaz do online podoby. Místo stání ve frontě na úřadu si díky ePodání můžete vše vyřídit z pohodlí domova. Přístup do portálu je zdarma a svůj nový doklad si můžete po schválení vyzvednout na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. 

Jak o nový řidičský průkaz zažádat online? 

Pro využívání ePodání se nejdřív musíte přihlásit do Portálu občana. Pro vstup využijte eObčanku, mobilní eGoverment, datovou schránku nebo bankovní identitu. Stránka Vám dokonce i předvyplní Vaše údaje, které jsou vygenerovány skrz centrální registr řidičů. Aby došlo k  úspěšnému odeslání formuláře je nutné mít ke své fyzické osobě připojenou datovou schránku pro ztotožnění žadatele. (Jak si založit datovou schránku se dozvíte zde)

Portál Vás sám upozorní kdy je váš doklad připraven k vyzvednutí!

Stačí si při vyplnění nastavit takzvaný komunikační kanál. Ten Vás prostřednictvím SMS zprávy nebo zaslaného e-mailu upozorní, jestli byla Vaše žádost schválena a že si můžete svůj nový řidičský průkaz vyzvednout na Vámi zvoleném úřadě. Pokud jste zrovna na cestách, nový doklad je možné vyzvednout i na základě ověřené plné moci. Doba vyhotovení trvá kolem 20 dnů.

Nezapomeňte si hlídat datum podání, o nový řidičský průkaz musíte zažádat nejméně 30 dnů před expirací Vašeho nynějšího průkazu. 

Ministerstvo chystá také rozšíření aplikace na podání o nový řidičský průkaz i při ztrátě dokladů. Na Portálu občana lze už nyní zjistit aktuální stav bodového konta řidiče či informace o platnosti řidičského průkazu, majitelům vozidel zároveň chodí upozornění do datové schránky o konci platnosti technické kontroly.

Zpět na blog