Úvod » Blog » Snížení spotřební daně na naftu

Snížení spotřební daně na naftu

Od 1. 6. 2022 se snižovala spotřební daň z benzinu a nafty, a to o 1,50 Kč na litr. Opatřením vláda reagovala na zdražování pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Senát dnes schválil prodloužení úlevy daně z nafty o 1,50 Kč až do konce příštího roku, místo do konce tohoto září. Benzinu se ovšem aktuální novela o spotřebních daních netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 Kč za litr od letošního října. U nafty podle předlohy dál zůstane sazba 8,45 Kč za litr, místo 9,95 kč. Návrh nyní poputuje na podpis k panu prezidentovi. 

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dále zlevňovaly. Ve středu se benzin Natural 95 prodával podle údajů společnosti CCS v průměru za 39,09 koruny za litr, před týdnem byl o 1,18 koruny dražší. 

Nafta za týden zlevnila o 51 haléřů na 44,70 koruny za litr. Nynější, zhruba pětikorunový rozdíl cen mezi benzinem a naftou podle analytiků klesne začátkem října, kdy přestane platit současné snížení spotřební daně na benzín. Analytici rozdíl přikládají zvýšené výrobě topných olejů v rafineriích, která omezuje nabídku nafty na trhu. 

Jak pomáháme dopravcům v období vysokých cen pohonných hmot? 

Pokud Vaše podnikání stále trápí zvýšené ceny pohonných hmot, rádi Vám pomůžeme, jako jsme pomohli ostatním. Klienti, kteří čekali na splatnost faktur v době, kdy byly ceny pohonných hmot nejvyšší, nemohli s podnikáním pokračovat stejně jako dříve. Museli přijímat méně zakázek, jelikož jim na naftu po zaplacení všech výdajů nezbylo. Od té doby, co začali využívat naše služby, se jejich podnikání začalo opět rozvíjet. Mohli totiž disponovat s financemi, na které by čekali až 90 dní, ihned po vystavení faktury. 

Viděli jsme naše klienty v průběhu krize prosperovat a jejich podnikání růst. 4Trans není jen faktoring, jsme podporou pro naše klienty jak finančně, tak poradensky. Neváhejte se s námi spojit, společně to vymyslíme. 

Zpět na blog