Úvod » Blog » Dopravce stále ohrožuje dlouhá splatnost

Dopravce stále ohrožuje dlouhá splatnost

Nevyplacená, nebo pozdě proplacená faktura je pro dopravní sektor denním bojem. Doba splatnosti bývá v sektoru logistiky delší, než v jiných oborech. Dopravci se proto potýkají s nedostatkem financí a často až nejistotou, zda za svou práci vůbec dostanou zaplaceno. Celosvětová pandemie koronaviru způsobila nejen ve sféře logistiky velké komplikace. Pro podnikatelé v logistice to znamenalo rapidní výkyv v jejich živobytí: zvýšená poptávka po dopravě generovala zakázky, ale ty se proplácely o to později. Odběratelé potřebovali doručit základní zboží, ale neměli dostatek financí k tomu, aby proplatili své řidiče. 

Doba splatnosti faktury v oblasti logistiky bývá přibližně 60 dnů. Za poslední rok jsme ale evidovali, že se doba zaplacení zvýšila průměrně o 28 %. Naše data ze 60 000 faktur ukazují, že k průměrné době splatnosti 53 dní je průměrná doba čekání na zaplacení 68 dní, tedy o 15 dní vyšší. A to už tak k dlouhé splatnosti, která nemá příznivý vliv na plynulý cashflow v podnikání. Kdežto náš klient v průměru dostal zaplaceno za faktury do hodiny od nahrání. 

Jistota a ušetřený čas v podobě proplacené faktury je však pro mnoho našich klientů “k nezaplacení”: po nahrání faktur nechávají veškeré starosti s ní spojené na nás.

Zpět na blog