Úvod » Blog » Bezpečný růst s faktoringem

Bezpečný růst s faktoringem

V roce 2015 Evropská unie vydala vyhlášku PSD2 (Payment Services Directive 2). Jedná se o druhou směrnici o platebních službách, která lépe zabezpečuje platby v EU a zároveň otevírá dveře nejmodernějším platebním technologiím ke zrychlení a většímu zabezpečení plateb. Díky PSD2 mohou lidé využívat i nebankovní služby (jako je třeba faktoring) bezpečně.

Evropská směrnice PSD2 přináší občanům výhody jako je např. rychlost plateb a zvyšuje jejich možnosti ve sféře financování. Nová směrnice PSD2 odstranila nedostatky a posunula platby přes internet a financování menších podniků na další úroveň, která zaručuje bezpečnější platby, větší ochranu spotřebitelů, férovou konkurenci na trhu financí a také podporu nejnovějších inovací a technologií.

Co je Openbanking a jak souvisí s PSD2?

PSD2 umožňuje vstup nebankovních institucí na trh s platebními službami. Takoví poskytovatelé služeb se řadí do kategorie tzv. fintechů, tedy finančně-technologických společností. Openbanking se řídí striktními pravidly a veškerá nahlédnutí se řídí pravidly garantovanými směrnicí PSD2.  PSD2 není totéž jako open banking. PSD2 je předpis, který umožnil využívání openbankingu v EU se zaměřením na ochranu spotřebitelů. Můžete si to představit jako bezpečnější trezor, který chrání Vaše soukromí a otevírá se pouze těm s heslem – open banking.

 

Co je skrze PSD2 zakázané a nikdy nebude možné (systémově neexistující možnosti):

  • Ovládat veškeré bankovní prvky

  • Provádět jakékoliv změny v bankovnictví

  • Nakládat s financemi

  • Nahlížet bez svolení majitele účtu 

 

Co je díky PSD2 možné s financováním od 4Trans: 

  • Rychlost – jsme schopni Vám proplácet faktury ještě rychleji na účet a být tak nejrychlejší na trhu. 

  • Bezpečnost – ochrana plateb přes internet se díky PSD2 též zlepšila. PSD2 platby totiž vyžadují vícefázové ověření, minimálně tedy dvoufázové. Každá fáze ověření se opírá o nezávislý prvek.

  • Partnerské nabídky – povolení PSD2 nám pomáhá ještě rychleji vyhodnotit rizika a nastavit klientům podmínky na míru jejich podnikání. Zároveň díky implementaci PSD2 můžeme u pojišťovny nastavit přesně takový pojistný limit, který bude odpovídat reálným, živým potřebám podnikání.

 

PSD2 pomohlo finančním institucím nabízet bezpečnější a rychlejší služby. Tím pomáhá i  malým a středním podnikům dostat se k financování nehledě na jejich velikost. Openbanking se stává nejdůležitějším aspektem moderního financování za využití inovativních, bezpečnějších technologií. Pro naše klienty používáme novelu k rozvíjení jejich byznysu naplno a k financování jejich faktur ještě rychleji, než předtím. PSD2 se tak stává ukazatelem bezpečných finančních toků, které jdou mimo banky prostřednictvím fintechových společností.

Zpět na blog