Úvod » Blog » Rychlejší cesta k penězům: Faktoring jako hnací motor logistiky

Rychlejší cesta k penězům: Faktoring jako hnací motor logistiky

Dlouhé splatnosti faktur jsou problém, se kterým se potýká většina dopravců. Obzvláště nepříjemné je také to, že výjimkou rozhodně nejsou ani následné prodlevy plateb. Ve výsledku se tak na peníze často čeká i mnoho měsíců, což s sebou logicky nese celou řadu komplikací, kterým umí faktoring efektivně předcházet.

Jak že takový faktoring ale vůbec funguje? Komu se vyplatí a proč ho využívat zrovna v oblasti autodopravy? Na tyto a mnoho dalších otázek Vám odpoví krátký článek na našem blogu, který shrnuje základní informace a rady odborníků na tuto problematiku.

1. Jak to tedy je s tím faktoringem?

Zůstaňme u dopravy a popišme si to na jednoduchém příkladu z praxe. Standardně dopravce dostane zakázku, odjede ji podle předem sjednaných podmínek a postará se také o všechny náklady s ní spojené. Následně dostane fakturu se splatností většinou 60 dnů a nese plné riziko, pokud ji zadavatel neuhradí (včas). Faktoringové společnosti ale toto riziko přebírají, jelikož faktury předfinancují, a tím tak dopravcům odpadá starost s upomínkami, či dokonce vymáháním. Hlavní výhodou pak je, že můžou s penězi rovnou manipulovat, čímž se jim otevírá prostor i pro další investice.

Faktoring je tedy finanční služba, díky které můžete dostat peníze za ještě nesplacené pohledávky. V našem případě od Vás objednávku můžeme přebrat prakticky hned po tom, co byla přeprava prokazatelně odvedena a Vy do pár minut obdržíte 80 % splatné částky. Zbytek vám pak zašleme obratem po přijetí platby od původního zadavatele, díky čemuž Vám odpadá období dlouhého čekání a prostředky k dalšímu rozvoji podnikání máte ihned k dispozici.

 

2. Jaká je cena faktoringu?

Náklady hradí dopravce, který faktoringové služby využívá a jeho cena se zpravidla skládá ze dvou částí: faktoringového poplatku a faktoringového úroku

Faktoringový poplatek se hradí paušálně a většinou se pohybuje okolo 1-3 % z fakturované částky. Dopravce jím tak v podstatě platí za to, že faktoringová společnost od něj přebírá riziko výpadku platby.

Faktoringový úrok je takovou obdobou běžného bankovního úroku za kontokorent a odvíjí se od bonity dopravce i plátce faktury. Hlavní vliv na něj ale má finální splatnost pohledávky, jelikož se počítá od doby profinancování faktury až do obdržení platby od dlužníka. Zkrátka to funguje tak, že čím rychleji je faktura faktoringové společnosti proplacena, tím nižší je faktoringový úrok. Jeho cena se pak zpravidla pohybuje v setinách až desetinách procent za den.

 

3. Komu by se faktoring mohl hodit?

Zejména malým a středním podnikům, a to i přesto že většinou pracují s nízkými maržemi. Faktoring vede z dlouhodobého hlediska k vyššímu obratu, protože dopravcům umožňuje přijímat více zakázek. Zároveň se minimalizuje riziko výpadku plateb, a díky dostupnosti kapitálu může firma také investovat do dalšího rozvoje.

 

4. Proč využívat faktoring právě v autodopravě?

Díky faktoringu logistické společnosti nemusí dlouho čekat na peníze, které jim stejně právem náleží, což zlepšuje jejich bonitu i likviditu. Bez problému tak pokryjí výdaje, které jsou v oblasti dopravy poměrně vysoké a zbytek prostředků navíc může být zhodnocen další investicí. Otevírá se tím také možnost navýšení obratů a potenciálně i zvýšení zisku. Faktoring ale hlavně minimalizuje rizika a v neposlední řadě také administrativní nároky, takže se dopravci mohou v klidu soustředit na to, aby jejich činnost zdravě fungovala. Především pak v sezóně, kdy významně roste poptávka, může být faktoring klíčovou podporou pro zvýšení výkonu a obratu podnikání.

 

5. A proč právě 4Trans Factoring?

Jsme specialisté na oblast autodopravy, a proto naše služby orientujeme pouze na dopravce. Faktoring v našem provedení je na míru uzpůsoben jejich potřebám, a nad jeho rámec navíc nabízíme celou řadu nadstandardních benefitů. Díky nim tak naši klienti mohou ušetřit nejen peníze, ale také čas a energii. Pokud pak naše benefity využijí naplno, třeba na rozvoj větších vozových parků, mohou ušetřit dokonce i stovky tisíc ročně. Konkrétně pak nabízíme například slevy ve výši až 85 % na náhradní autodíly od špičkových dodavatelů, výhodné servisování a pojištění či bonusové palivové karty. Je toho ale mnohem víc! 

Naší další významnou výhodou je bezesporu rychlost, jelikož vše řešíme obratem a faktury zvládáme proplatit zpravidla do pár minut od přijetí podkladů. V neposlední řade je ale nutné zmínit také náš osobní přístup, na kterém si zakládáme. Klientům jsme po ruce opravdu kdykoliv je třeba a snažíme se jim pomoci se vším, co je v našich silách. Zejména administrativní záležitosti spojené s dopravou jsme díky našim zkušenostem schopni většinou snadno a rychle vyřešit, ale několika našim klientům jsme například také pomohli sehnat nové spolehlivé řidiče či vozidla. Cíl je totiž jasný - být pro ně skutečně všestrannou oporou. Také proto je náš faktoring bezregresní, a navíc pojištěný, což našim klientům zaručuje hladký průběh proplácení jednotlivých faktur, které navíc financujeme i v eurech.



V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat. Rádi s Vámi naši nabídku probereme podrobněji.

 

Zpět na blog